Wprost z Mediolanu do Twojej kuchni. Eksperci z salonów w galeriach wnętrz Home Concept podpowiadają, jakie będą trendy kuchenne w bieżącym sezonie. Remontujesz, urządzasz się? Musisz to wiedzieć!
Kuchnia STOSA Dolce Vita. Fot. DesArte Studio Interios & More. Źródło: Home Concept
Eurocucina, która co dwa lata łączy się z targami Salone del Mobile Milano, to jedno z największych wydarzeń kuchennych w tej branży. Tegoroczne edycja, na której zaprezentowało się ponad 100 wystawców, w tym 35% z zagranicy, przyciągnęła tysiące gości z całego świata. Wydarzenie to, skupiając się na cechach projektowych, rozwiązaniach meblowych oraz najnowocześniejszych innowacjach materiałowych i technologicznych, wyznacza bowiem nowe tendencje w urządzaniu przestrzeni kuchennych.
Co pokazała tegoroczna edycja? Eurocucina 2024 odzwierciedlała nowe wizje i nawyki, hybrydyzację kontekstów, pragnienie przebywania na świeżym powietrzu. Stawiała na zrównoważony rozwój i sztuczną inteligencję. Propozycje i narracje, odzwierciedlające nowe wizje i przyzwyczajenia, kreują trendy na kolejne dwa lata w formach i materiałach, kolorach i technologiach. Na wystawie w Mediolanie wyróżniało się kilka powtarzających się koncepcji nowoczesnej kuchni.
Czerń i kolory ziemi
Tegoroczna edycja targów pokazała, że odchodzimy od jasnej bieli. W kolorystyce szafek dominowały neutralne odcienie, z naciskiem na czerń i metalowe wykończenia, które dają poczucie luksusu i wyjątkowości. Równie mocno wyróżniała się odważna, ciemna teksturowana stolarka, inspirowana słojami drewna, nadając paletom kolorów fakturę i głębię.
Zaobserwować można było także mocniejsze akcenty kolorystyczne oscylujące w palecie barw ziemi. Terakota, ochra, taupe, glina i szałwia z jednej strony, z drugiej odcienie burgundu, łososia czy różu ożywiały przestrzenie kuchenne, dodając im nieco ekstrawagancji – zauważa Michał Jakóbczak, ekspert Home Concept.
Fot. Kuchnia Hampton Selection. Pracownia Architektury Häcker Robert Kasica. Źródło: Home Concept Galeria Wnętrz
Strukturalne materiały
Wyróżniającym się trendem Eurocucina 2024 był nacisk na materiały użyte w meblach. Metale takie jak stal, aluminium i szczotkowany mosiądz znalazły się w centrum uwagi, dzięki czemu szafki stały się charakterystycznym elementem ekspozycji kuchennych. Te metalowe wykończenia doskonale uzupełniały najnowocześniejsze urządzenia kuchenne, tworząc przestrzenie, które były nie tylko sensualne, ale także emanowały poczuciem luksusu.
Nie mogło zabraknąć także naturalnych materiałów, takich jak lite drewno, marmur i lastryko. Elementy te, przyciągając wzrok, dodają ciepła tak niezbędnego w tej socjalizującej przestrzeni. Naturalne materiały i barwy inspirowane ziemią tworzą harmonijną atmosferę sprzyjającą zacieśnianiu relacji z sobą i otaczającą przyrodą. Jak zauważają eksperci Home Concept głównymi atrakcjami targów Eurocucina 2024 były wspaniałe kamienie naturalne w imponujących rozmiarach. Trend ten odzwierciedla chęć kontaktu z naturą, otwierając przestrzenie kuchenne także na zewnątrz.
Fot. Kuchnia BINOVA od DesArte Studio Interios & More. Źródło: Home Concept
Organiczne formy i miękkie linie
Bliskość z naturą podkreślały także organiczne kształty i miękkie linie mebli, które łagodziły charakter nowoczesny, zgeometryzowanych zabudów. Harmonijne połączenie miękkich i czystych linii podniosły poziom odbioru przestrzeni kuchennych, budując poczucie ekskluzywności. Okrągłe i kwadratowe elementy łącząc się, tworzą efektowny wizualnie detale projektowe, świadcząc także o profesjonalnym rzemiośle ich producentów. Dodają przestrzeni kuchennej głębi i wyrafinowania.
Poczucie kunsztu zostało pięknie zaprezentowane poprzez skośne i zaokrąglone szafki i półki. Szczególne wrażenie robiły harmonijne połączenia organicznego kształtu szafek z blatami kuchennych wysp. Niektóre miały podobne zaokrąglone profile, tworząc spójną estetykę, podczas gdy inne ostre kwadratowe krawędzie, które kontrastowały z delikatniejszą konstrukcją zaokrąglonych szafek i otwartych półek – zauważa Michał Jakóbczak.
Otwarte regały i szklane witryny
Jak pokazały targi Eurocucina 2024, era kuchni minimalistycznych ustępuje miejsca bardziej wyrazistym pomysłom. Można było zaobserwować rosnącą popularność otwartych regałów i funkcjonalnych systemów paneli ściennych. Te elementy konstrukcyjne dodają atrakcyjności wizualnej, tworząc dynamiczną i funkcjonalną przestrzeń kuchenną. Granice między przechowywaniem a eksponowaniem zacierają się, dając nieograniczone możliwości personalizacji. Wzbogacone zintegrowanym oświetleniem pionowym, systemy te służą jako urzekające punkty centralne w kuchni, płynnie łącząc formę i funkcjonalność.
Fot. Kuchnia MITON MENTA od DesArte Studio Interios & More. Źródło: Home Concept
Ryflowane i teksturowe fronty
Eurocucina 2024 pokazała także, że branża kuchenna odchodzi od wszechobecnych płaskich paneli i drzwi z ramami. Odpowiada na nie ryflowanymi panelami przednimi i teksturowanymi materiałami. Dodają one głębi, charakteru i odrobiny ekskluzywności projektom współczesnych kuchni. Pokazano karbowane, trzcinowe i koralikowe panele z litego drewna, laminatu, a nawet szkła. Tworzą one efektowne wizualnie i „dotykowe” szafki kuchenne. Teksturowane powierzchnie nie tylko podnoszą standardy tej przestrzeni, ale także pozwalają na większą personalizację. W 2024 roku marki kuchenne przesuwają bowiem granice wzornictwa. Łączą tradycyjne rzemiosło z nowoczesnymi technikami produkcji, aby stworzyć te wyjątkowe elementy.
Fot. Galerie Venis. Źródło Home Concept
Tradycja w parze z technologią
Mimo to tradycyjne formy nadal odgrywają ważną rolę w kreacji przestrzeni kuchennych, ale różnica polega na tym, że teraz połączono je z innowacyjnymi wykończeniami i technologiami. Weźmy na przykład wyspy kuchenne. Oprócz tego, że są wyposażone w palniki lub płyty indukcyjne, można je teraz zintegrować z urządzeniami do gotowania makaronu, urządzeniami do gotowania na parze, płytami do smażenia lub grillami. A jeśli w grę wchodzi drewno, listwy i wykończenia żebrowane, są one wykonywane przy użyciu procesów łączących skrupulatne rzemiosło z komputerową precyzją.
Kuchnia przyszłości
Kuchnia przyszłości już tu jest, pełna najnowocześniejszych technologii, które sprzyjają jej użytkowaniu, ale też komfortowi i zdrowiu samych użytkowników. Doskonałym przykładem mogą być piekarniki parowe.
Piekarniki parowe to idealne urządzenie dla każdego – gotowanie na parze pozwala na zachowanie większej ilości witamin (a także na uzyskanie lepszego wyglądu) warzyw, ale także pozwala na osiągnięcie lepszych rezultatów podczas pieczenia ciast czy przygotowywania potraw z mięsa. Dodatkowym atutem jest możliwość gotowania sous vide, czyli dłuższego gotowania w niższej temperaturze, co pozwala na zachowanie naturalnego smaku żywności. Piekarniki z funkcją regeneracji żywności sprawdzą się również dla tych żyjących “w biegu”, ponieważ regeneracyją parą jest znakomitą alternatywą dla podgrzewania żywności w mikrofalówce – mówi Wojciech Juszczyk, ekspert w salonie PiekarnikiParowe.com w Home Concept Design Park.
Kompaktowy piekarnik elektryczny parowy BERTAZZONI HERITAGE F457HERVTNE12738 od PiekarnikiParowe.com. Źródło: Home Concept Design Park
Podobną rolę pełni nowoczesna armatura kuchenna, którą wyróżnia się nie tylko nowoczesny design i bogatą paletą wykończeń i kolorów, ale też funkcji. Ciągłe dążenie do perfekcji w aspekcie formy i funkcji właśnie, wykorzystywanie nowoczesnych technologii w procesie produkcji, zapewnia komfort użytkowania nowoczesnej armatury, jej długowieczność oraz wydajne korzystanie z zasobów wodnych. Baterie filtrujące, wzbogacające oraz uzdatniające wodę pitną były powszechną nowinką u wszystkich liczących się producentów armatury. Stwarzają też nieograniczone możliwości personalizacji przestrzeni kuchennych, co było niewątpliwie spoiwem łączącym różnorodne trendy i koncepcje aranżacji współczesnych kuchni.
Designerska bateria AXOR Citterio Select. Fot AXOR. Źródło: Mera | Home Concept Design Park