Kuchnia otwarta czy zamknięta?

Kuchnia jest miejscem, w którym spędzamy wiele czasu, przyrządzając codzienne posiłki z domownikami lub gośćmi. Z tego powodu coraz większą popularnością cieszą się kuchnie otwarte na salon, które aktualnie spotykane są w nowoczesnych projektach domów jednorodzinnych, jak i w mieszkaniach oraz apartamentach. Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ podpowiada, w jaki sposób zorganizować zamkniętą i otwartą przestrzeń kuchenną.

W klasycznym, polskim budownictwie jedno- i wielorodzinnym przez lata kuchnie projektowane były jako osobne pomieszczenie, które często było zamykane i nie stanowiło strefy reprezentacyjnej. Z biegiem lat poszerzono funkcjonalność kuchni oraz wprowadzono do niej wyjątkowe dodatki, dzięki czemu w wielu przypadkach stała się ona „małym salonem”. Od kilku lat ogromną popularnością cieszą się kuchnie otwarte na salon, które poza podstawowymi funkcjonalnościami, stały się również sercem wielu domówi i mieszkań.

Oddzielne pomieszczenie

Zamknięta kuchnia z pewnością gwarantuje komfort pracy. Taki układ przestrzeni umożliwia całkowite odcięcie reszty pomieszczeń od hałasu wytwarzanego, na przykład przez mikser czy zmywarkę, a także skutecznie powstrzymuje rozprzestrzenianie się zapachów. Za zamkniętymi drzwiami łatwiej jest także utrzymać czystość, ponieważ powstający w procesie gotowania osad lub tłuszcz osiadają tylko na meblach i sprzętach kuchennych.

Plusów posiadania zamkniętej kuchni jest wiele. Jednym z nich jest możliwość szybkiego wywietrzenia pomieszczenia bez większej szkody dla domowników, która związana mogłaby być z panującym w otwartej przestrzeni chłodem. Nie można także zapomnieć o ustawności i funkcjonalności zamkniętej kuchni. Nawet niewielkie pomieszczenie w bloku wielorodzinnym może dać mieszkańcom szanse na stworzenie wysokiej, pakownej zabudowy, która pomieści nie tylko kuchenne akcesoria. Zalety zamkniętych kuchni doceniają także młodzi rodzice, którzy mogą zagwarantować swoim pociechom pełne bezpieczeństwo. Zamknięte drzwi skutecznie odgrodzą dzieciom ścieżkę do wyciągania z szuflad niebezpiecznych przedmiotów – mówi Kamila Prałat, ekspertka z firmy SOLGAZ, polskiego producenta sprzętu AGD.

Zamknięta kuchnia ma też swoje wady. Jedną z nich, która najczęściej determinuje przewagę otwartych pomieszczeń, jest wyobcowanie z życia dziejącego się w salonie. Posiłki to podstawa spotkań towarzyskich, stąd konieczność przebywania w tym czasie w innym pomieszczeniu niż rodzina i goście nie zawsze jest komfortowa.

Otwarta na salon

Ogromne kuchnie z wyspą to domena budownictwa jednorodzinnego. Trend ten w ostatnich latach tak ewoluował, że w zdecydowanej większości nowopowstających budynków wielorodzinnych zamiast osobnego pomieszczenia mamy do dyspozycji aneks kuchenny. Rozwiązanie to pozwala na stworzenie wielu ciekawych aranżacji, umożliwia częstsze przebywanie ze sobą domowników, a także daje szansę na stworzenie funkcjonalnej i przestronnej przestrzeni.

Otwieranie kuchni na salon to odzwierciedlenie zmieniających się potrzeb domowników oraz rosnącego znaczenia kuchni jako pomieszczenia, w którym odbywa się życie towarzyskie. Coraz pieczołowiciej podchodzimy do tematu urządzania wnętrz. Z pewnością otwarte kuchnie dają szerokie możliwości aranżacyjne. Dzięki dostępnym na rynku rozwiązaniom w elegancki sposób możemy oddzielić strefę kuchenną od strefy dziennej lub urządzić je w jednym, harmonijnym stylu – dodaje ekspertka z firmy SOLGAZ.

Do minusów otwartej kuchni zaliczyć trzeba przenikanie nieprzyjemnych zapachów oraz pary do części salonowej, a także trudności w ukryciu bałaganu, który towarzyszy nam podczas przygotowywania posiłków. Ponadto, brak intymności podczas pracy w kuchni może być dla wielu wrażliwych osób powodem powstania dodatkowego stresu.

Układ idealny

Ergonomia przestrzeni kuchennej to nie tylko optymalizacja procesów. Istnieją jasno określone kryteria lokalizacji sprzętów i odległości pomiędzy nimi, którymi należy się kierować podczas ustalania układu kuchni. Są one niezależne od tego, czy w grę wchodzi kuchnia zamknięta, czy otwarta na salon.

vegetables in the sink of a modern kitchen

Mycie, krojenie, gotowanie, odkładanie, wstawiane do lodówki i wiele innych – to zwykłe czynności, które przy właściwym rozlokowaniu blatów i urządzeń mogą ulepszyć, a tym samym skrócić proces gotowania. Istnieje pojęcie „trójkąta roboczego” w kuchni, w którym podstawowe urządzenia, takie jak kuchenka lub płyta kuchenna, zlewozmywak oraz lodówka tworzą wierzchołek kuchennego trójkąta. Ergonomia w kuchni możliwa jest także dzięki właściwemu rozplanowaniu blatu roboczego, który usprawni proces wykładania produktów z lodówki, a następni ich obróbkę – mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ.

Podstawa wyposażenia

Niezależnie od tego czy jesteśmy posiadaczami otwartej, czy zamkniętej kuchni, musimy pamiętać o sprawnej wentylacji. Podczas gotowania wydziela się wiele zapachów i pary wodnej, która wraz z kurzem i tłuszczem osiada na sprzętach kuchennych. W przypadku kuchni otwartej na salon sprawy są o tyle skomplikowane, że brud i osad mogą dosięgnąć mebli wypoczynkowych.

Poza sprawną wentylacją, w każdej kuchni powinien znaleźć się odpowiedni okap, który będzie pochłaniał powstającą w procesie gotowania parę. Urządzenie to niweluje także problem tłustych plam i osadów, które nie tylko są nieestetyczne i trudne do usunięcia, ale również są siedliskiem kurzu i brudu. Ciekawym rozwiązaniem są bezdotykowe rozwiązania, które nie tylko pełnią swoje podstawowe zadanie, ale także umożliwiają domownikom obsługę za pomocą gestów – mówi eksperta z firmy SOLGAZ, polskiego producenta innowacyjnego sprzętu AGD.

W zachowaniu czystości kuchni pomogą także nowoczesne rozwiązania w zakresie sprzętu AGD. Jednym z nich są płyty gazowe bez płomieni, które gwarantują wygodę użytkowania, zasilanie gazem, który jest najtańszym paliwem, a także wysoki design.

W urządzaniu kuchni zarówno zamkniętej, jak i otwartej, niewątpliwie ogromną uwagę poświęca się aspektom wizualnym. Nowoczesne wyposażenie AGD umożliwia stworzenie harmonijnych aranżacji, które wtapiają się w całościowy projekt. Coraz większą popularnością cieszą się czarne rozwiązania kuchenne, które sprawdzają się w pomieszczeniach urządzonych w stylu nowoczesnym, industrialnym czy glamour – mówi Kamila Prałat z firmy SOLGAZ i dodaje: – Piękna kuchnia to także funkcjonalna kuchnia. Rynek sprzętów AGD obfituje w rozwiązania dające szereg dodatkowych możliwości, które sprawdzą się w codziennym życiu. Warte uwagi są na pewno funkcjonalności związane z blokadami rodzicielskimi, możliwością zatrzymania pracy urządzeń w dowolnym momencie, czy perspektywa całkowitej automatyzacji przestrzeni kuchennej.

Zarówno kuchnie otwarte, jak i zamknięte mają szereg zalet oraz wad. Choć sam wybór rodzaju pomieszczenia nie zawsze zależy od nas samych, o tyle wyposażenie i ustawienie mebli jest zadaniem mieszkańców. Niezależnie od tego, jaką kuchnię chcemy urządzić, pamiętajmy o wykorzystaniu wysokiej jakości sprzętu AGD, który pomoże w zachowaniu czystości oraz usprawni proces przygotowywania posiłków.

SOLGAZ sp. z o.o. – polska firma z branży AGD założona w 2002 roku. SOLGAZ tworzy ceramiczne płyty gazowe oparte na opatentowanej przez nich technologii typu gaz-pod-szkłem (tzw. „bezpłomieniowe płyty gazowe”). W ofercie SOLGAZ dostępne są również płyty indukcyjne, piekarniki i okapy.