Kuchnia (coraz bardziej) inteligentna!

Wyobraźmy sobie lodówkę, która samodzielnie uzupełnia zapasy i przypomina, gdy produkty tracą ważność. Pomyślmy o piekarniku, który nie tylko umożliwia podgląd procesu pieczenia w transmisji na żywo, ale także – dzięki inteligentnym kamerom – sam rozpoznaje potrawy i dba o ich idealne przygotowanie. Zobaczmy oczami wyobraźni kuchnię gazową pozbawioną otwartego płomienia… A nie, tego jednak nie trzeba sobie wyobrażać! Innowacyjne rozwiązania smart cooking od DYNACOOK są dostępne już dziś.

Inteligentne rozwiązania dla domu towarzyszą nam już od kilku lat. A wraz z dynamicznym rozwojem technologii informatycznych, robotyki i przede wszystkim sztucznej inteligencji, coraz częściej stają się integralną częścią naszej codzienności. Do wielu z nich zdążyliśmy się już przyzwyczaić, jednak wciąż pojawiają się nowe, zaskakujące funkcjonalności, które nadają kuchni wymiar „WOW”. Dzięki nim gotowanie staje się bardziej ekonomiczne, komfortowe, bezpieczne, higieniczne i przyjazne środowisku. O jakich innowacjach, które sprawiają, że coraz chętniej sięgamy po smart home, tu mowa?

Po pierwsze – oszczędność w kuchni

Założeniem nowoczesnej i inteligentnej kuchni jest nie tylko ułatwianie gotowania, ale i także realne obniżanie kosztów eksploatacji. Z pewnością słyszeliście już o inteligentnych bateriach, w których perlatory samoczynnie regulują przepływ wody i uruchamiają się wyłącznie wtedy, gdy jest to potrzebne. To koniec z bezsensownym marnowaniem litrów wody podczas płukania naczyń. Coraz popularniejsze stają się także smart-zmywarki – wyposażone w czujniki zabrudzenia, dobierają optymalny cykl pracy i zużywają dokładnie tyle wody oraz energii, ile wymaga dana sytuacja. To jednak dopiero początek – wkrótce pojawią się aplikacje lodówkowe, które pozwolą zarządzać zapasami i skutecznie ograniczać marnowanie żywności. Wystarczy zeskanować kod produktu podczas wkładania go do lodówki, by system automatycznie kontrolował jego dostępność i termin ważności.

Na tle tych innowacji wyróżniają się również rozwiązania marki Dynaxo. W płytach z serii DYNACOOK X palniki gazowe zostały umieszczone pod ceramiczną powierzchnią, dzięki czemu ciepło kierowane jest wyłącznie do naczynia, a nie do całego pomieszczenia. Wydajność urządzenia zwiększają dodatkowo tzw. darmowe pola grzewcze, wykorzystujące energię pozostałych palników. Efekt? Niższe koszty gotowania i większa efektywność w porównaniu zarówno z płytami indukcyjnymi, jak i klasycznymi kuchenkami gazowymi z otwartym płomieniem – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Po drugie – poprawa komfortu

Kuchnia powinna być miejscem, w którym czujemy się komfortowo niezależnie od tego, czy gotujemy, spożywamy posiłki, czy po prostu spędzamy czas z bliskimi. Najnowsze systemy oświetleniowe pozwalają sterować barwą światła – chłodniejszą, sprzyjającą koncentracji podczas krojenia warzyw, i cieplejszą, bardziej nastrojową podczas kolacji. Wszystko po to, by dostosować atmosferę do aktualnych potrzeb i zapewnić zarówno wygodę pracy, jak i wyjątkowe wrażenia w chwilach relaksu.

Kuchnia wyposażona w czujniki i asystentów głosowych potrafi już dziś wykonywać polecenia w stylu „nastaw piekarnik na 180°C” czy „włącz okap”, a często wręcz przewidywać nasze intencje. Lodówki z kamerami podpowiadają przepisy na podstawie dostępnych produktów, a integracja z systemem smart home sprawia, że jedno polecenie „good night” może jednocześnie zgasić światła, opuścić rolety i odłączyć urządzenia od prądu – wskazuje Stanisław Szyling z DYNACOOK.

Po trzecie – precyzja gotowania

Choć płyty DYNACOOK nie są jeszcze sterowane głosem, to bez trudu dostosowują się do potrzeb użytkownika. Oferują aż 18 poziomów mocy – najwięcej na rynku – co umożliwia niezwykle precyzyjne ustawienie temperatury dla każdej potrawy.

Funkcja CookOff Timer pozwala ustawić automatyczne wyłączenie pola grzewczego po określonym czasie, co czyni gotowanie na gazie równie wygodnym i przewidywalnym, jak na płytach indukcyjnych.

Po czwarte – bezpieczeństwo przede wszystkim

Nowoczesna kuchnia to także maksymalna ochrona domowników. Inteligentne czujniki jakości powietrza samodzielnie reagują na zmiany w otoczeniu – uruchamiają okap lub klimatyzację w razie wykrycia nadmiaru pary, dwutlenku węgla czy dymu. Czujniki w meblach blokują szuflady przy nagłym ruchu dziecka, a sensory podłogowe wykrywają zalania, automatycznie odcinając dopływ wody.

W płytach DYNACOOK X standardem są inteligentne panele sterowania z blokadą rodzicielską, która zapobiega przypadkowemu uruchomieniu przez dzieci lub zwierzęta. System bieżącego monitorowania spalania gazu i jego natychmiastowego odcięcia w sytuacjach awaryjnych praktycznie eliminuje ryzyko zatrucia. Dzięki temu użytkownicy mogą cieszyć się zaletami kuchni gazowej bez rezygnacji z bezpieczeństwa, jakie oferują płyty indukcyjne czy ceramiczne – dodaje ekspert marki DYNACOOK.

Po piąte – łatwiejsze sprzątanie

Czysta kuchnia to marzenie każdego, choć już niekoniecznie codzienna przyjemność. Inteligentne urządzenia znacząco ułatwiają ten proces: samoczyszczące piekarniki oferują pyrolizę lub czyszczenie parowe, lodówki z powłokami antybakteryjnymi dbają o higienę żywności, a powierzchnie z nanotechnologicznymi powłokami chronią przed osadzaniem się brudu czy odcisków palców.

Takie rozwiązania zastosowano także w płytach DYNACOOK. Specjalna powłoka izolacyjna zabezpiecza powierzchnię przed zabrudzeniami i uszkodzeniami, a ukrycie palników pod szkłem sprawia, że nie wystają żadne elementy wymagające żmudnego czyszczenia. Efekt? Płyta przez długi czas pozostaje estetyczna i łatwa w utrzymaniu – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Życie w duchu EKO

Nowoczesna kuchnia to również przestrzeń odpowiedzialna – zarówno w kontekście domowego budżetu, jak i troski o środowisko. Filtry i systemy podblatowe zastępują plastikowe butelki, inteligentne kosze do segregacji ułatwiają recykling i minimalizują objętość odpadów, a aplikacje monitorujące zużycie energii pomagają świadomie zarządzać pracą urządzeń.

W tym obszarze DYNACOOK ma szczególnie wiele do zaoferowania. Minimalne zużycie energii elektrycznej i nawet o jedną trzecią mniejsze zużycie gazu czynią tę technologię jedną z najbardziej ekologicznych na rynku. To rozwiązanie, które łączy nowoczesność, wygodę i realną troskę o planetę – tłumaczy ekspert marki DYNACOOK.

Inteligentna kuchnia przyszłości zaczyna się dziś

Hi-tech w kuchni jeszcze kilka lat temu brzmiało jak science-fiction. Dziś jest już rzeczywistością – od sprytnych akcesoriów po roboty AGD. A DYNACOOK udowadnia, że nawet tak tradycyjne rozwiązanie, jak gotowanie na gazie, może być w tej chwili smart.

Wierzymy, że wymarzona kuchnia to taka, która oszczędza czas, energię i pieniądze. Dba o bezpieczeństwo i komfort. Łączy ludzi i pozwala gotować bez stresu. To nie odległa przyszłość tylko teraźniejszość – inteligentna kuchnia, w której technologia jest po naszej stronie – podsumowuje Stanisław Szyling z DYNACOOK.


Dynaxo to polska firma rodzinna, która w produkcji płyt DYNACOOK stawia na innowacyjne rozwiązania i komponenty najwyżej jakości, które przekładają się na bezawaryjność płyt. Technologia „gaz pod szkłem” służy komfortowemu i łatwemu gotowaniu, dzięki czemu możemy skupić się na tym, co kochamy najbardziej.